«خورشید باران» جایی برای کارآفرینی بانوان روستایی
سمانه سلیمان نژاد از بانوان دغدغه مند در حوزه توانمندسازی بانوان است که از سال 1389 و به عنوان بسیجی به عرصه فعالیت های مردمی جهاد کشاورزی وارد شده است. در آن سال، موضوع توسعه کمی و کیفی باشگاه های کشاورزان جوان مطرح شده بود. او در آن سال به عرصه هماهنگی با جامعه کنشگر و فعال زن روستایی وارد شده که در عرصه کتاب و کتابخوانی، فعالیت های آموزشی، صنایع دستی و اشتغال خانوار بوده است.
این بانوی فعال به این نتیجه می رسد که زنان روستایی به دلیل عدم شناخت صحیح از ظرفیت های قانونی، نمی توانند حقوق خود را استیفا کنند. به نتیجه می رسد هیچ نهاد مردمی رسمی وجود ندارد که بتواند نسبت به سازماندهی زنان روستایی اقدام کند، با شعار «خواهری، توانمندی است» به نوعی سازماندهی با تاکید بر اصالت خانواده و با تاکید بر ارزش های دینی و اسلامی اقدام می کند.
کار را با برگزاری کارگاه های آموزشی و ارتباط گیری آغاز می کند و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی را در اولویت قرار می دهد و در این کار از مشارکت و همکاری با برخی موسسات مانند موسسه جوانان آستان قدس رضوی نیز بهره می گیرد. در ادامه اقدام به برگزاری نمایشگاه هایی برای فروش محصولات روستایی می کند. در این مرحله بیش از 100 روستا که دبیران باشگاه کشاورزان جوان در آن فعال بوده اند، پای کار می آیند. برگزاری این نمایشگاه ها منجر به آن می شود که فعالان روستایی بیشتر و از روستاهای دیگر نیز به این گروه اضافه شوند.
طی مدت برگزاری نمایشگاه ها از سال 1395 تا کنون، بیش از 120 نمایشگاه در سطوح مختلف محلی، شهری و استانی تشکیل می شود که در آن به ارائه فعالیت ها، خدمات و محصولات روستایی اقدام می شود.
در نهایت سازمان مردم نهاد در تیرماه 1399 مرکزی با عنوان «کانون بانوان کارآفرین و اشتغال خانوار خورشید باران» با اخذ مجوز از استانداری به صورت رسمی ثبت می شود و ساماندهی های مذکور نیز ذیل از این پس، ذیل نام این کانون تعریف می شود. به صورت کلی، تلاش در راستای توسعه و ارتقاء جایگاه و مهارت های زندگی بانوان، تقویت هنر و خلاقیت بانوان شهری و روستایی برای کمک به نظام اقتصاد معیشت و نیز کمک به توانمندسازی بانوان در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و فقر زدایی، اهداف کلی این کانون به حساب می آید و تشکیل هسته های زنان کارآفرین در روستاها، جزو برنامه های آینده کانون بانوان کارآفرین و اشتغال خانوار خورشید باران است.
به گفته سمانه سلیمان نژاد، گستره مخاطبان این کار، از نوجوانان تا برخی افراد کهنسال را در بر می گرفت. اما غالب مخاطبان در رده سنی 25 تا 35 سال تعریف می شدند. ضمن این که کم کم مخاطبان نوجوان نیز اقبال بیشتری پیدا کردند تا با اینگونه فعالیتها ارتباط داشته باشند و حتی می خواستند فعالیت های خود را مستقل از مادران خود ارائه کنند. افزون بر همه اینها، کار صرفا با حضور بانوان روستایی نیز دنبال نمی شد و کم کم، از مشارکت سایر اعضای خانواده در برگزاری نمایشگاه ها استفاده می شد.
او حتی در دوران شیوع و گسترش کرونا نیز با تشکیل شبکه مجازی ارغوان و با بیش از 3 هزار عضو فعال، توانست بازار خوبی برای ارائه محصولات روستایی فراهم کند. بیشترین محصولات ارائه شده در زمینه تولیدات صنایع دستی، گیاهان دارویی و محصولات سالم و ارگانیک بوده است.
سلیمان نژاد در طول مدت فعالیت حمایت های مشاور امور بانوان استانداری خراسان رضوی بهره مند بوده و ضمنا از کمک و همراهی کانون زنان بازرگان نیز در امر صادرات برخی از محصولات صنایع دستی کمک گرفته است.
آدرس مجموعه: مشهد، خیابان امام رضا، امام رضا 35، پلاک 28، ساختمان یاسین، طبقه اول
تلفن ثابت: 05138558014
تلفن همراه: 09158807525
شبکه های اجتماعی: