مجموعه فرهنگی تربیتی مسجد پنجتن علیهم السلام مشتمل بر :
مسجد پنجتن علیهم السلام، پایگاه بسیج شهید مصطفی زاده (برادران و خواهران)، کانون فرهنگی هنری رسالت(برادران و خواهران)، کتابخانه عمومی، مدرسه علمیه زهرای اطهر ویژه بانوان، سازمان مردم نهاد مدرسه عشق، مهد کودک قرآنی رسالت، موسسه قرآنی رسالت وحی و خرد توس و… می باشد.
از سال 1344 با تاسیس مسجدی با حدود 200 متر زیر بنا در منطقه ای که آن زمان حالت نیمه بیابانی داشت بنا شد. سال 1350 با همت جمعی از اهالی محل که عمدتا خانواده و پرسنل محترم ارتش بودند، بازسازی و زیبا سازی اولیه انجام شد که از بانیان اولیه بنا میتوان به مرحوم آقای جوانبخت اشاره نمود، بعد از انقلاب و در سال 1358 با شروع دغدغه های فرهنگی و تبلیغی برخی از اهالی خوش فکر محل، قطعه زمینی در کنار مسجد ساخته شده و با نام کانون رسالت و به منظور برگزاری کلاسهای معارفی به سازمان تبلیغات اسلامی واگذار میشود . در سال 1359 و پس از تهاجم نظامی صدام به کمک و همراهی ابرقدرتهای دنیا به ایران عزیز، پایگاه بسیج مستضعفین در زیرزمین کانون رسالت تاسیس میشود؛ چندی بعد اولین شهید پایگاه تقدیم انقلاب شده و نام ایشان بر پایگاه بسیج مسجد گذاشته میشود: پایگاه بسیج شهید حسین مصطفی زاده
سال 1364 پدر بزرگوار شهید غلامرضا صمدیان منزل کنار مسجد به مساحت تقریبی 300 متر را خریداری نموده و در اختیار هیات امنای مسجد قرار میدهد تا طرح توسعه ی فیزیکی مسجد کلید بخورد. در این ایام که هنوز در اوج دوران دفاع مقدس است، پایگاه شهید مصطفی زاده علاوه بر ثبت نام از داوطلبین و اعزام به جبهه و برگزاری گشتهای محلی و مدیریت امور فرهنگی و تبلیغی مسجد، به همت جوانان خوش فکر و آینده نگر، اقدام به جذب و تربیت نوجوانان محل مینماید، اجرای طرح «3 میم» شهید شادیفر در جذب و رشد نوجوانان نقطه عطف و قوت مجموعه فرهنگی تربیتی مسجد پنجتن میشود که بعدا به صورت مفصل به آن خواهیم پرداخت.
بعد از طرح توسعه اکنون مساحت زمین مسجد و کانون رسالت که به هم پیوسته است حدود 1000 متر میشود. جنگ تحمیلی ادامه دارد و جوانان بسیجی یکی پس از دیگری به یاران شهیدشان ملحق میشوند اما تربیت نیروها و کادر سازی هچنان ادامه دارد.
بعد از جنگ فعالیت عموم پایگاههای بسیج به سمت کارهای تبلیغات محلی و گشتهای ایست و بازرسی کشیده میشود اما پایگاه شهید مصطفی زاده علاوه بر اینها پرچم تربیت نیروهای نوجوان را برافراشته نگاه داشته است.
واحد تربیتی پایگاه که بخش دانش آموزی نام داشته، شهدای مسئول خود را از دست می دهد، شهیدان شادیفر، شیخ، قناد، خراشادی زاده و ده ها نفر دیگر شهد شیرین شهادت را می نوشند اما همرزمان آنها بویژه محمد وجدانی که اکنون متخصص جراحی و رئیس بیمارستان شهید منتظری مشهد مقدس است و شاگردان آنها از جمله برادران صمدیان، سالاری، سیدآبادی، منصورزاده، مهجور تهرانی، صادقی راد و … راه ایشان را ادامه داده و شجره پاک تربیت نیرو و کادر سازی روز به روز تناورتر میشود. در همین دوران کتابخانه عمومی مسجد نیز افتتاح شده و در دو شیفت صبح و عصر به بانوان و آقایان خدمات میدهد.
حدود سال 1376 پس از تذکر مقام معظم رهبری بر لزوم مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن، بخش دانش آموزی گسترده تر شده و به همت جناب آقای صمدیان واحد فرهنگی پایگاه راه اندازی می شود. در همان ایام کانون فرهنگی هنری رسالت و کمی بعد از آن سازمان مردم نهاد «مدرسه عشق» هر دو توسط جناب آقای صمدیان تاسیس می گردد.
در پی تغییر و تحول افراد در پایگاه و در کنار تاکیدات بیشتر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مبنی بر مقابله با تهاجم چند جانبه و ناتوی فرهنگی دشمنان، بخش فرهنگی، به معاونت فرهنگی پژوهشی تغییر نام داده و مسئولیتهای بیشتری به عهده میگیرد. فعالیتهای فرهنگی و تربیتی با تغییر نسلها و نیروهای پایگاه دچار فراز و نشیبهای فراوانی شد و اکنون نیز ادامه دارد که مفصلا به آنها خواهیم پرداخت.
در طول ایام با همت واحد خواهران پایگاه و مسجد، واحدی برای تهیه جهیزیه نوعروسان کم بضاعت به صورت خودجوش شکل گرفت و اکنون هم ادامه دارد. همچنین در حدود سال 1390 با تصویب هیات امنای مسجد، طبقه ی بالای کانون رسالت به حوزه علمیه خواهران اختصاص یافته و مدرسه ی علمیه زهرای اطهر ویژه بانوان تاسیس شد.
سال 1396 به علت استقال گسترده هم محلان از برنامه های مسجد و کمبود جا برای شرکت مومنین در نماز جماعت، طرح جدیدی برای توسعه فیزیکی مسجد تصویب و به همت هیات امنای مسجد بویژه آقایان اروجی و ژیان به اجرا درآمد و با این طرح زیربنای مسجد و کانون به حدود 2500 متر افزایش یافت.
آدرس مجموعه: مشهد، خیابان شهید دکتر بهشتی40، رودکی 20، مسجد پنجتن علیهم السلام
تلفن ثابت: 05138465424
تلفن همراه: 09151067894
وب سایت : https://masjed5tan.ir
شبکه های اجتماعی: